Gjeldsregister – dette vil det bety for deg

Du har garantert fått med deg at det i år skal innføres et gjeldsregister, men vet du egentlig hva det kan bety for deg som forbruker? Her gir vi deg en kort oppsummering, og et par gode tips på veien.

190102-01-5sept

All usikret gjeld registreres i gjeldsregisteret

Det er ikke gøy for hverken deg som låner, eller for bankene, at du ikke kan betjene lånet ditt. Uten gjeldsregisteret har det ikke har vært mulig for banker og långivere å ha et totalbilde av lånetakerenes gjeldsbilde, noe som betyr at kunden kanskje blir bevilget et større lån enn det som er forsvarlig. Nå vil det bli enklere for bankene å kunne gi deg rett lån, og de beste vilkårene. Registeret vil ha en oversikt over all usikret gjeld. Det vil si forbrukslån, kredittkort og faktureringskort, altså alt du har lånt som ikke har sikkerhet i bolig, bil eller andre verdier.

Det vil føre til at banker og långivere kan tilby et riktigere lån basert på din økonomiske situasjon, men det er viktig å få med seg at selv ubenyttet kreditt på kredittkortene dine regnes som kreditt, det samme gjør såkalte kjøpekort som IKEA-kort eller SIBA-kort. Se over disse, og si opp de du ikke virkelig behøver. Lavere gjeld, betyr bedre vilkår fra långiverene.

Lurt å tenke på:

  • Om du må ta opp et lån – sett opp et budsjett, og ha en plan for hvordan du skal betale tilbake
  • Ikke ha for mange kredittkort, også ubenyttet kreditt regnes som gjeld
  • Prioriter alltid å betale tilbake lån og kredittkortgjeld med høy rente først
  • Se på mulighetene for refinansiering dersom du har flere lån hos ulike aktører

26 juni 2019: Nå har det nye gjeldsregisteret trådt i kraft. Logg inn med bankID og sjekk hvilke lån du har på gjeldsregisteret.com.

Del artikkel

Fem tips for en morsommere vinterferie

Har du fått nok av vintermørket? Eller savner du noen gode tips før vinterferien her på hjemmeplan? Vi har laget en liste med gode forslag på aktiviteter som kan gjøre vinterferien din litt ekstra morsom.

Sammenlign, og få mer penger til overs

Mange husholdninger sliter med å få pengene nok for hver måned. Ved å bli bedre på å sammenligne faste utgifter som lån, strøm og forsikring, er det gode muligheter for bedre økonomi.

Påskeferie hjemme? Vi har de beste tipsene

Skal du være hjemme i påsken, og har lyst til å ha en aktiv påske tross et begrenset budsjett? Her har vi samlet noen tips til deg.