Tips før du låner penger

Skal du søke lån for første gang kan det være greit å skaffe seg litt oversikt først. Et lån kan være en god løsning om du trenger penger eller ønsker å ta kontroll over økonomien. Her er noen av tingene du likevel du bør vite.

Renten på forbrukslånet

Du vil ikke alltid få den renten som annonseres på nettsiden. En rekke andre faktorer spiller inn og avgjør hvilken rente du får tilbud om: alder, inntekt, annen gjeld, arbeidsgiver og ansettelsesforhold, lånets størrelse og nedbetalingstid. De forskjellige bankene og långiverne har ulike metoder for å beregne renten. Det er også lurt sette seg inn i nominell rente og effektiv rente. Nominell rente tar ikke høyde for reelle kostnader på lånet. Effektiv rente tar med kostnader som gebyrer og andre faktiske kostnader. Effektiv rente er derfor alltid høyere.

Planlegg hva din økonomi tåler

Centum Finans hjelper deg å finne det lånet som er best tilpasset din økonomi og livssituasjon. Vi samarbeider med en rekke banker og långivere som alle tilbyr forskjellige renter og lån med forskjellige vilkår og kriterier. Det du må gjøre på egenhånd er å planlegge hvor mye du klarer å betale hver måned. Gå gjennom din nåværende økonomi, og finn ut hvor mye du har til overs som du kan bruke til å betale lån hver måned. Regn også med årlige utgifter som NRK-lisens og årsavgift til bil. Kanskje skal bilen på EU-kontroll snart? Lån er et flott økonomisk verktøy om du ikke låner over din egen evne. Straks du låner mer enn du klarer å håndtere kan problemer oppstå.

Du får 28 % skattefradrag på skatten

En god ting som er fint å vite er at du får 28 % i skattefradrag på de rentene du betaler på forbrukslånet. Kort fortalt betyr dette at for hver 1 000-lapp du betaler i rente på forbrukslånet, så får du 280 kroner i skattelette. Den reelle lånekostnaden blir derfor mye lavere. Men husk, for å få skattelette må du ha en skattbar inntekt.

Andre lånetips

  • Les alltid gjennom alle betingelser før du signerer en låneavtale.
  • Forhør deg gjerne med bekjente om de har erfaring med bank/långiver.
  • Sjekk alltid hva den effektive renten er (ikke se blindt på den nominelle).
  • Sjekk om det er fast eller flytende rente. Sjekk betingelsene for begge.
  • Kan du betale ned lånet tidligere enn planlagt om muligheten byr seg? Tilkommer i så fall ekstragebyrer?
  • Lån med sikkerhet er billigere enn lån uten sikkerhet. Har du noe du kan stille som sikkerhet?

Les hva våre kunder synes om oss:

4,7 av 5, basert på 3 293 anmeldelser
25. april 2023
Jan Terje Sæterbø sier:

Rask og effektiv prosess.

6. februar 2023
Lars Tybring sier:

Raskt og enkelt

19. desember 2022
BERIT JOHANNE GRNNING LILLEVOL sier:

Tipp topp tommel opp for god & rask hjelp - anbefales på det varmeste! Kan tilby lav rente i forhold til mange andre steder. Takknemlig!

30. november 2022
kunde sier:

Enkelt å komme fram til en løsning som passer til meg. Der jeg syns renten var litt høy kunne jeg med enkelhet diskutere den ned til det som jeg syns var akseptabelt. Totalt en fin opplevelse.

Se alle anmeldelser