Tips før du låner penger

Skal du søke lån for første gang kan det være greit å skaffe seg litt oversikt først. Et lån kan være en god løsning om du trenger penger eller ønsker å ta kontroll over økonomien. Her er noen av tingene du likevel du bør vite.

Renten på forbrukslånet

Du vil ikke alltid få den renten som annonseres på nettsiden. En rekke andre faktorer spiller inn og avgjør hvilken rente du får tilbud om: alder, inntekt, annen gjeld, arbeidsgiver og ansettelsesforhold, lånets størrelse og nedbetalingstid. De forskjellige bankene og långiverne har ulike metoder for å beregne renten. Det er også lurt sette seg inn i nominell rente og effektiv rente. Nominell rente tar ikke høyde for reelle kostnader på lånet. Effektiv rente tar med kostnader som gebyrer og andre faktiske kostnader. Effektiv rente er derfor alltid høyere.

Planlegg hva din økonomi tåler

Centum Finans hjelper deg å finne det lånet som er best tilpasset din økonomi og livssituasjon. Vi samarbeider med en rekke banker og långivere som alle tilbyr forskjellige renter og lån med forskjellige vilkår og kriterier. Det du må gjøre på egenhånd er å planlegge hvor mye du klarer å betale hver måned. Gå gjennom din nåværende økonomi, og finn ut hvor mye du har til overs som du kan bruke til å betale lån hver måned. Regn også med årlige utgifter som NRK-lisens og årsavgift til bil. Kanskje skal bilen på EU-kontroll snart? Lån er et flott økonomisk verktøy om du ikke låner over din egen evne. Straks du låner mer enn du klarer å håndtere kan problemer oppstå.

Du får 28 % skattefradrag på skatten

En god ting som er fint å vite er at du får 28 % i skattefradrag på de rentene du betaler på forbrukslånet. Kort fortalt betyr dette at for hver 1 000-lapp du betaler i rente på forbrukslånet, så får du 280 kroner i skattelette. Den reelle lånekostnaden blir derfor mye lavere. Men husk, for å få skattelette må du ha en skattbar inntekt.

Andre lånetips

  • Les alltid gjennom alle betingelser før du signerer en låneavtale.

  • Forhør deg gjerne med bekjente om de har erfaring med bank/långiver.

  • Sjekk alltid hva den effektive renten er (ikke se blindt på den nominelle).

  • Sjekk om det er fast eller flytende rente. Sjekk betingelsene for begge.

  • Kan du betale ned lånet tidligere enn planlagt om muligheten byr seg? Tilkommer i så fall ekstragebyrer?

  • Lån med sikkerhet er billigere enn lån uten sikkerhet. Har du noe du kan stille som sikkerhet?

Les hva våre kunder synes om oss:

4,7 av 5 basert på 3 287 anmeldelser
Alle som har tatt opp lån eller valgt strømavtale via Zmarta får spørsmålet via e-post om å gi sin mening om oss på Trustpilot. Anmeldelser fra verifiserte kunder er merket – de som vises på vår nettside er utvalgte. Vårt Trustpilot-rangering er basert på alle anmeldelser fra både verifiserte kunder og ikke-verifiserte brukere, og beregnes ved hjelp av faktorer som antall, stjernerangering og annet.
JTSs
Jan Terje Sæterbø sier:

Rask og effektiv prosess.

25. april 2023
LTs
Lars Tybring sier:

Raskt og enkelt

6. februar 2023
BJGLs
BERIT JOHANNE GRNNING LILLEVOL sier:

Tipp topp tommel opp for god & rask hjelp - anbefales på det varmeste! Kan tilby lav rente i forhold...

19. desember 2022

Centum samarbeider med over 15 banker og långivere hvor vi mottar provisjon for videreformidlingen. Gjennom våre samarbeidspartnere kan vi sikre at du mottar et best mulig tilbud basert på ditt individuelle behov! Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no. Våre samarbeidspartnere:

Chatta