Ordliste

Amortisering

Periodisk nedbetaling av gjeld.

Autogiro

Også kalt avtalagiro. Betaling av regelmessige regninger kan trekkes automatisk fra bankkontoen din med autoegiro. Du må selv gi ditt samtykke, enten via en blankett eller digitalt i nettbanken din.

Betalingsanmerkning

Betalingsanmerkning er en oppføring i et kredittopplysningsregister om at et firma eller en person er registrert med en ubetalt fordring mot seg, og er derfor å anse som en dårlig betaler. Dette kan føre til at det er vanskeligere å få nye lån. Når kravet er oppgjort i sin helhet skal betalingsanmerkningen slettes.

Disponibel inntekt

Disponibel inntekt er den summen penger du har til råde etter å ha betalt alt av skatter og avgifter, og lagt til ulike trygdeytelser (barnetrygd) e.l. du måtte ha.

Effektiv rente

Den effektive renten er den faktiske renten du betaler per år, og sier noe om hva den faktiske kostnaden av forbrukslån eller andre lån er. Se også nominell rente.

Kreditt

Kreditt er penger en bank eller en långiver låner ut til kunden som skal betales tilbake ved et senere tilfelle.

Kredittkort

Kredittkort er en fleksibel og sikker betalingsmåte med mange fordeler, for eksempel får man ofte med en reiseforsikring dersom man kjøper største delen av reisen sin med kortet. Husk alltid å lese betingelsene nøye, for disse kan variere mye. Dersom du bruker kortet mye bør du se etter et gebyrfritt kredittkort.

Kredittkjøpsloven

Kredittkjøpsloven gjelder når du bruker et kredittkort til å kjøpe en vare eller tjeneste, og beskytter deg blant annet mot svindel.

Kredittramme

Kredittramme er den avtalt øvre lånegrensen og maksbeløpet banken har innvilget deg i kreditt, altså den totale summen du som låntager kan disponere.

Kredittvurdering

Også kalt kredittsjekk. En kredittvurdering blir gjort av deg for å fastslå om du har økonomiske forutsetninger til å innfri et lån, og for å kunne beregne hvilke vilkår banker og långiver kan tilby deg. Vurderingen blir gjort etter et kredittopplysninger er innhentet.

Nominell rente

Nominell rente er grunnrenten på et lån, og inkluderer ikke kostnader for gebyrer. Ofte er det denne renten det reklamers med, men vil du beregne dine faktiske utgifter er det den effektive renten du skal se på.

Personlig økonomi

Det er viktig å ha kontroll over sin personlige økonomi, og det har du når du har god oversikt over inntekter og utgifter og ikke bruker mer enn det du tjener.

Regionsperre

Regionsperre er en sperre du kan legge på kredittkortet ditt for å forhindre bruk av kortet i land og regioner du ønsker. Dette er en god måte å forhindre svindel, men husk å oppheve sperren før du skal ut på reise!

Refinansiering

Refinansiering av lån innebærer å ta et større lån for å betale ned andre mindre lån. Dette er lurt fordi du kun vil betale gebyrer på et lån, og du ofte får gunstigere vilkår som lavere rente og lenger nedbetalingstid. Bare husk at summen på gjelden din ikke blir mindre, men siden renten din kan bli lavere og du betaler mindre i gebyrer, så vil totalkostnaden likevel bli lavere.

Rentefradrag

Rentefradrag er et fradrag du får på skatten for renter på lån, og skal føres opp i skattemeldingen.

Rentefri betalingsutsettelse

Rentefri betalingsutsettelse er en periode fra kjøp til du betaler kredittkortgjelden din som løper uten at du må betale renter.

Terminbeløp

Terminbeløp er den summen du betaler på lånet hver termin. Oftest er det 12 låneterminer i året, men du kan også ha 4 (kvartal) eller 2 (halvår) låneterminer.

Les hva våre kunder synes om oss:

4,7 av 5 basert på 3 287 anmeldelser
Alle som har tatt opp lån eller valgt strømavtale via Zmarta får spørsmålet via e-post om å gi sin mening om oss på Trustpilot. Anmeldelser fra verifiserte kunder er merket – de som vises på vår nettside er utvalgte. Vårt Trustpilot-rangering er basert på alle anmeldelser fra både verifiserte kunder og ikke-verifiserte brukere, og beregnes ved hjelp av faktorer som antall, stjernerangering og annet.
JTSs
Jan Terje Sæterbø sier:

Rask og effektiv prosess.

25. april 2023
LTs
Lars Tybring sier:

Raskt og enkelt

6. februar 2023
BJGLs
BERIT JOHANNE GRNNING LILLEVOL sier:

Tipp topp tommel opp for god & rask hjelp - anbefales på det varmeste! Kan tilby lav rente i forhold...

19. desember 2022

Centum samarbeider med over 15 banker og långivere hvor vi mottar provisjon for videreformidlingen. Gjennom våre samarbeidspartnere kan vi sikre at du mottar et best mulig tilbud basert på ditt individuelle behov! Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no. Våre samarbeidspartnere:

Chatta