Ordliste

Amortisering

Periodisk nedbetaling av gjeld.

Autogiro

Også kalt avtalagiro. Betaling av regelmessige regninger kan trekkes automatisk fra bankkontoen din med autoegiro. Du må selv gi ditt samtykke, enten via en blankett eller digitalt i nettbanken din.

Betalingsanmerkning

Betalingsanmerkning er en oppføring i et kredittopplysningsregister om at et firma eller en person er registrert med en ubetalt fordring mot seg, og er derfor å anse som en dårlig betaler. Dette kan føre til at det er vanskeligere å få nye lån. Når kravet er oppgjort i sin helhet skal betalingsanmerkningen slettes.

Disponibel inntekt

Disponibel inntekt er den summen penger du har til råde etter å ha betalt alt av skatter og avgifter, og lagt til ulike trygdeytelser (barnetrygd) e.l. du måtte ha.

Effektiv rente

Den effektive renten er den faktiske renten du betaler per år, og sier noe om hva den faktiske kostnaden av forbrukslån eller andre lån er. Se også nominell rente.

Kreditt

Kreditt er penger en bank eller en långiver låner ut til kunden som skal betales tilbake ved et senere tilfelle.

Kredittkort

Kredittkort er en fleksibel og sikker betalingsmåte med mange fordeler, for eksempel får man ofte med en reiseforsikring dersom man kjøper største delen av reisen sin med kortet. Husk alltid å lese betingelsene nøye, for disse kan variere mye. Dersom du bruker kortet mye bør du se etter et gebyrfritt kredittkort.

Kredittkjøpsloven

Kredittkjøpsloven gjelder når du bruker et kredittkort til å kjøpe en vare eller tjeneste, og beskytter deg blant annet mot svindel.

Kredittramme

Kredittramme er den avtalt øvre lånegrensen og maksbeløpet banken har innvilget deg i kreditt, altså den totale summen du som låntager kan disponere.

Kredittvurdering

Også kalt kredittsjekk. En kredittvurdering blir gjort av deg for å fastslå om du har økonomiske forutsetninger til å innfri et lån, og for å kunne beregne hvilke vilkår banker og långiver kan tilby deg. Vurderingen blir gjort etter et kredittopplysninger er innhentet.

Nominell rente

Nominell rente er grunnrenten på et lån, og inkluderer ikke kostnader for gebyrer. Ofte er det denne renten det reklamers med, men vil du beregne dine faktiske utgifter er det den effektive renten du skal se på.

Personlig økonomi

Det er viktig å ha kontroll over sin personlige økonomi, og det har du når du har god oversikt over inntekter og utgifter og ikke bruker mer enn det du tjener.

Regionsperre

Regionsperre er en sperre du kan legge på kredittkortet ditt for å forhindre bruk av kortet i land og regioner du ønsker. Dette er en god måte å forhindre svindel, men husk å oppheve sperren før du skal ut på reise!

Refinansiering

Refinansiering av lån innebærer å ta et større lån for å betale ned andre mindre lån. Dette er lurt fordi du kun vil betale gebyrer på et lån, og du ofte får gunstigere vilkår som lavere rente og lenger nedbetalingstid. Bare husk at summen på gjelden din ikke blir mindre, men siden renten din kan bli lavere og du betaler mindre i gebyrer, så vil totalkostnaden likevel bli lavere.

Rentefradrag

Rentefradrag er et fradrag du får på skatten for renter på lån, og skal føres opp i skattemeldingen.

Rentefri betalingsutsettelse

Rentefri betalingsutsettelse er en periode fra kjøp til du betaler kredittkortgjelden din som løper uten at du må betale renter.

Terminbeløp

Terminbeløp er den summen du betaler på lånet hver termin. Oftest er det 12 låneterminer i året, men du kan også ha 4 (kvartal) eller 2 (halvår) låneterminer.

Les hva våre kunder synes om oss:

4,5 av 5, basert på 285 anmeldelser
5. september 2022
Hafeez UR Rahman sier:

fantastisk superhit

10. august 2022
rolf gunnar Hansen sier:

alt fungerer perfekt hver gang, og jeg får lavere rente hver gang siden gjelden går nedover. Søker nytt lån ca 2 ganger i året.

9. august 2022
SKJÆVELAND STÅLE sier:

Alt i orden 🎯👍‼️

19. juli 2022
Frank Eikenes sier:

Det jeg likte best var kort ventetid for å få kontakt på telefon, og de var oppegående alle jeg snakket med. De tok tak i saken med en gang og tok ansvar. Det var klar på hva de krevde fra meg og hva de kunne tilby. Jeg fikk den hjelpen jeg hadde behov for.

Se alle anmeldelser